On bel dì de febraro de luna grassa, come che se usa, jera drio bruscare ‘e vigne co me pare e se parlava del pì e del manco. Tacando snetare na vigna da'i cai che no serve, so' partìo suìto 'ndarghe tajare-via on cao grosso che ghea butà justo so 'l calcagno, chè on cao cussì norbiazho produse poco, magna fà 'l Goèrno e 'l voe via. So coéo che so' drio pontarghe 'a fòrbese, me pare me fa: "No sta' rasoeàre chel bel cao! Tàjeo a sete, oto oci e piégheo puìto ché 'l còrdoeo vecio taca ver poca roba e st-ano-che-gnen co lu rinovemo 'a vigna de sora, intanto che 'a tiremo-sù da soto". On discorso che magari no capisse chi che no ze del mestiero. In ogni caso mi go fato come che 'l me ga dito e, ligando sto famoso cao, dopo 'verlo snetà, me imajnavo che ogni ocio suo, pa'a posission difarente so l'arco: da'a vigna al fero, fesse on graspo co na coaità tuta sua, e tuta difarente da coée de so fradèi, e che dopo 'e deventasse i ingredienti del vin. E che coesto fusse anca vero par tuti chealtri cai. Saéa che no podéa èssare ma, a pensarlo, me faséa conpagnìa dopo, co’ me pare stufo, poro vecio, l'è ndà sentarse al caldo in cusina. E a'a sera, dopo zhena, go parà in-à i libri e 'e carte sparpagnàe, come senpre, sora 'a scrivanìa e me so' messo scrìvare:
Assa stare chel bel cao
lustro e nòrbio so'l speron.
Brùscheo curto zo de 'a stropa
ché sete oci fa vin conpìo
co i 'o monde da 'a tera mora.
El primo ocio ghe da 'l razente
ai so graspi rente 'a sàssara
da indò'ch'ii bée suòr e agoazho
pa 'l vin che sgarba in medo 'l sòe
e che te resussita a marendin.
El teran ghe 'o da 'l secondo,
co’l so profumo da derman:
el te stràvia verlo in viàjo
e te fa pi caro el tornar da via
pa magnar sentà a’a to tòea.
Gnen so’l terzho in zhima l'arco
chel medegà da vin che copa
indò 'che 'l soe rossisse 'a ua
e d'inverno 'l te scota 'l core
co 'e armèe o na doa de zhuca.
Re del cao ze coel de medo
co'l fa de l'acoa mielazho,
che ghe cava 'l peo al cogno
e doma 'a zhuca inte'l vin coto,
coeòr del muso di i tosati.
Dal graspo negro sora 'a stropa,
che duga cuco co 'e.fòje ceèste
ghe riva 'l suto che te cojona
a no imorsarlo co 'n rosto trendo
co'l fuma soalfo inte 'a toeà.
Seben che te spànpani da S. Matìo.
ghe resta 'l garbin soto ‘l fero,
pi prezhioso del cren feroce
pa desfojare lanbrane lesse
e, co’l fredo, coessin che peta.
Bècoea 'l bocia drio crèssare
ròzhui sgiunfi cofà scarpi
cu' i sgoaràda in ponta 'l cao
ché no l' è strijòeo maledeto
soto 'a tirèa a pan e ua.
Premiata al 17^ Concorso "Abano Terme 1992"
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